Vårt koncept

Vi vet redan idag att alltför få av alla de tusentals ungdomar som i år börjar i landets tennisskolor någon gång kommer att spela en tävlingsmatch i tennis. Detta är något som vi tillsammans med er vill ändra på. Att bara öva slagen är inte tillräckligt för att skapa ett långvarigt intresse för vår sport. Man måste få chansen att spela spelet och kunna tävla på sin egen nivå.

Sverige är ett av många länder som deltar i den världsomfattande Play & Stay kampanjen i syfte att göra tennisen mer tillgänglig och attraktiv för barn och ungdomar.

OM DU ANVÄNDER RÄTT BOLL
Att använda rätt boll i träningen för nybörjare är helt avgörande för inlärningsprocessen. Det finns idag ett brett urval av långsammare bollar på marknaden, alla med syftet att göra tennisen lättare. Genom att använda dessa får våra yngsta tennisutövare lite mer tid och betydligt bättre kontroll. Bollduellerna blir längre vilket bidrar till mer spelglädje och ett ökat taktiskt kunnande. En lägre studs bidrar också till att rätt teknik banas in från början.

OM DU ANVÄNDER RÄTT RACKET
Även racketen bör anpassas efter vilket boll och utvecklingsstadie som spelaren befinner sig i. På följande sidor ges några enklare rekommendationer. Erfarenhetsmässigt vet vi att det är bra om du som tränare hjälper nya spelare när de ska välja sin första racket. Ha också gärna låne- racketar till hands.

OM DU ANVÄNDER RÄTT STORLEK PÅ BANAN
Den sista och kanske viktigaste anpassningen vi ska göra för att se till att tennisen verkligen blir på barnens villkor är att anpassa spelplanens storlek. Röda, orange och gröna banor erbjuder en storlek för varje kategori, men låt inte våra rekommendationer begränsa dig i din fantasi. Tennis går att spela i stort sett överallt.

Uppdaterad: 28 DEC 2012 13:07
Skribent: Christer Olsson